TussenTijdse Toets en rijexamen bij het CBR.

Het afleggen van een TussenTijdse Toets en rijexamen bij het CBR.

Op deze pagina geven wij jou alle informatie over de TussenTijdse Toets (TTT) en het rijexamen bij het CBR. Als je deze informatie gelezen hebt weet jij precies waarom het verstandig is een TTT te doen tijdens de rijopleiding en hoe het rijexamen eruit zal zien.

rijexamen

De TussenTijdse Toets (TTT).

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als het echte praktijkexamen en wordt afgenomen door een CBR examinator. Het is een goede gelegenheid je vorderingen te meten en alvast te wennen aan het echte examen. Tijdens deze toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst aan de officiële exameneisen. Je went dus al aan de examenomstandigheden wat de spanning voor het echte examen grotendeels wegneemt. De toets plannen we in als je ongeveer op 90% van jouw rijopleiding bent en alle onderdelen zijn geoefend.

Onze instructeurs rijden altijd mee met de toets. Zo ziet ook hij/zij hoe je onder (enige) druk presteert en zal het vervolg van je rijopleiding richting het echte examen hierop afstemmen. Iedere kandidaat voor het autorijbewijs kan een tussentijdse toets afleggen indien gewenst. Veel van onze voordelige lespakketten zijn inclusief deze toets. Kijk hiervoor op onze pagina “Tarieven autorijles“.

rijexamen

Vrijstelling bijzondere verrichtingen.

Na afloop zal de examinator de toets met jou doornemen en een advies geven over de onderdelen waar nog extra aandacht aan besteed moet worden. Tijdens de toets voer je ook 2 bijzondere manoeuvres uit welke wij je natuurlijk aangeleerd hebben. Als je naar oordeel van de examinator deze goed uitvoert, krijg je een vrijstelling voor het onderdeel “bijzondere manoeuvres” tijdens het eerstvolgende examen. Er valt al iets te verdienen dus!

Ga jij de TTT doen bij de rijopleiding? Wij wensen je alvast veel succes!

rijexamen

Het CBR rijexamen auto (Cat.B).

En dan eindelijk is de dag daar! Na alle uren rijles en de (eventuele) Tussentijdse toets is het tijd voor jouw rijexamen.

Ook voor je praktijkexamen halen wij je altijd op. Er wordt voorafgaand aan je examen nog een rijles gepland. Je instructeur controleert of je de benodigde documenten bij je hebt. Dan gaat de laatste les beginnen waarin voorop staat dat jij je prettig voelt en alles in de auto (stoel, spiegels) voor jou staat afgesteld. Die les eindigt ruim op tijd voor je examen bij het CBR. Na het inparkeren van de auto volgen de laatste tips en aanwijzingen en gaan jullie samen naar binnen. Dan is het wachten op de oproep dat de examenkandidaten zich kunnen melden.

In de examenzaal maak je kennis met jouw examinator. Hij of zij controleert de benodigde documenten en legt je vervolgens uit wat er van jou verwacht wordt. Dan wordt er buiten aan je gevraagd een kenteken van een geparkeerd voertuig te lezen op ongeveer 25 meter afstand. Ook wel de ogentest genoemd. Daarna is het instappen en volgt het rijexamen. Deze duurt tussen de 30 en 40 minuten waarbij de examinator toetst of jij veilig en geheel zelfstandig kunt rijden en voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Verder beoordeelt de examinator:

  • Beheersing en bediening van de auto.
  • Kijkgedrag (waarnemen).
  • Toepassen van verkeersregels. (borden, voorrang, snelheid)
  • In en uitvoegen, inhalen.
  • Besluitvaardigheid bij bijvoorbeeld kruispunten en rotondes.
  • Doorstroming.

Tijdens het rijexamen heb je voldoende gelegenheid te laten zien wat je kan. Een foutloze rit wordt er niet verwacht maar het gaat om het totaalbeeld. Dus ook hoe je reageert op het overige verkeer en of je de diverse situaties meester bent.

Na jouw rijexamen kom je terug bij het CBR en krijg je direct de uitslag te horen. Als je geslaagd bent sta je snel weer buiten en zit je auto-rijopleiding erop. Jij bent dan de trotse bezitter van het B rijbewijs! Wij zorgen er ook voor dat je weer thuiskomt. Mocht je opgehaald worden bij het CBR dan kan dat natuurlijk ook.

Alvast heel veel succes met je examen!

rijexamen

Geslaagd! En dan?

Als je geslaagd bent zal de examinator vragen om op zijn tablet computer jouw gegevens te controleren en een digitale handtekening te plaatsen. Deze gegevens gaan automatisch naar het gemeentehuis van de woonplaats waar je ingeschreven staat. Bij veel gemeentes moet je online een afspraak maken voor de aanvraag van een rijbewijs. Kijk daarvoor op de website van jouw gemeente. Bij de aanvraag dien je een legitimatiebewijs te laten zien en een correcte pasfoto te overhandigen. Voor de aanvraag van het rijbewijs worden leges in rekening gebracht. Dit verschilt per gemeente maar ligt gemiddeld rond de €40,- Ongeveer 5 werkdagen later kun je het rijbewijs ophalen. Ook daarbij weer jouw ID meenemen!

Niet rijden zonder rijbewijs!

Je bent pas bevoegd een auto te besturen als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Rijd dus niet voordat je het rijbewijs ontvangen hebt en zorg dat je het altijd bij je hebt. Als je gaat rijden voordat het is afgegeven loop je het risico op een flinke bekeuring en ben je niet verzekerd! Het rijbewijs is overigens ook een geaccepteerd officieel ID waarmee je jezelf overal legitimeren kunt. Natuurlijk is het geen reisdocument en vervangt daarin niet je paspoort of ID.

Gezakt voor je examen? Balen…maar we helpen je verder!

We zullen altijd ons uiterste best doen je zo goed mogelijk op te leiden en voor te bereiden op het rijexamen. We vinden het nog steeds leuk jou na het examen te kunnen feliciteren met je rijbewijs. Maar natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn waardoor de examinator besluit dat de uitslag onvoldoende is. Niet leuk, maar de examinator besluit dit niet zonder reden en zal jou uitleggen waarom hij tot dit besluit is gekomen. Natuurlijk wil je toch je rijbewijs halen en we laten je niet in de steek! Samen overleggen we over het vervolg van je rijopleiding. Doorgaans zijn een paar aanvullende rijlessen en een herexamen dan voldoende om toch het rijbewijs te halen.

Team van den Bergh