Aanhangerrijles is het plan?

Het BE rijbewijs halen doe je bij Verkeersschool van den Bergh!

U hebt een BE-rijbewijs nodig als u wilt gaan rijden met een caravan, paardentrailer, boottrailer of een andere zware aanhangwagen. U heeft voor dit rijbewijs geen theoriecertificaat nodig, maar wel een geldig rijbewijs B. Lees op deze pagina alles over het BE rijbewijs (of aanhangerrijbewijs) en meldt u aan voor bijvoorbeeld de dagcursus aanhangerrijles.

aanhangerrijles

Aanmelden is de eerste stap!

Natuurlijk begint een cursus met jezelf inschrijven. Tegenwoordig makkelijk online! Als je onderstaand aanmeldformulier invult nemen wij zodra we op kantoor zijn contact met je op. We noteren al je gegevens in ons reserveringssysteem en maken gelijk een afspraak voor de proefles. Makkelijker kan niet!

Aanmeld formulier voor Aanhangerrijles.

Naam

E-mail

Telefoon

Uw bericht

aanhangerrijles

Het BE rijbewijs is vaker nodig dan men denkt.

Met een flinke aanhanger rijden achter de auto voor het werk? Of misschien met de caravan op vakantie? Maar ook het rijden met een paardentrailer zorgt al voor aardig gewicht achter de auto en dus een zwaar samenstel van voertuigen. Er zijn regels over wat wel en niet mag!

Vraag en antwoord betreffende “B rijbewijs” en “B-E rijbewijs”.

Onderstaand overzichtelijk de meest gestelde vragen over het B en E-B rijbewijs.

Dit is een aanhanger van de “lichte” categorie welke het kenteken van het trekkend voertuig draagt. U mag dit zonder problemen met alleen het B rijbewijs voorttrekken. Kijk wel in de kentekenpapieren van uw auto (trekkend voertuig) of deze een aanhanger van dit gewicht mag trekken! Overigens ligt bij 750KG het omslagpunt. Boven de 750KG TMM (Toegestane Maximum Massa. Dit is aanhanger inclusief belading) dient deze voorzien te zijn van een eigen reminrichting en te beschikken over een eigen kenteken (en bijbehorende papieren).
Dit betreft aan aanhanger van de “zware” categorie welke een eigen kenteken heeft. Onder bepaalde omstandigheden mag u ook deze aanhanger met een B rijbewijs voorttrekken. Tenzij, het ledig gewicht van uw auto (trekkend voertuig) minder is dan deze 1500KG. Dan dient u een BE rijbewijs te halen. Let er ook op of uw auto überhaupt wel 1500KG (geremd) mag trekken!
Niet als het gaat om regelgeving. Wel als het gaat om technische beperkingen welke u terug kunt vinden in uw kentekenpapieren. 750KG mag u altijd trekken met een B rijbewijs. Maar bijvoorbeeld een lichte auto als een Fiat Panda of Suzuki Alto mogen simpelweg geen 750KG voorttrekken. Dit heeft dan te maken met instabiliteit die er kan ontstaan alsook motor/remvermogen. Kijk in uw kentekenpapieren voor het exacte gewicht wat technisch is toegestaan!
In het kenteken van uw auto vindt u info over de maximale gewichten “Geremd en ongeremd”. Indien een aanhanger ongeremd is krijgt het trekkend voertuig dus alle massa te verwerken in de remweg. Hiermee bedoelen we dat de autoremmen ook het gewicht van de aanhanger moeten afremmen. Ook de rem van uw auto heeft beperkingen en kan dit niet onbeperkt. Een geremde aanhangwagen heeft een eigen reminrichting. Dit werkt door middel van een oplooprem. Dit betekend dat als u begint te remmen met uw auto, de oplopende druk die het gewicht van de aanhanger uitoefent tegen uw auto aan een reminrichting in werking zet en de aanhanger dus zichzelf begint af te remmen. Niet alle remkracht hoeft dus in dit geval van uw auto te komen. Daarom kan uw auto ook altijd een zwaardere aanhanger trekken als deze over een eigen reminrichting beschikt!
Nee! U bent in overtreding. Het maximale gewicht van auto en aanhanger samen mag met een B rijbewijs 3500KG zijn. U dient dus een B-E rijbewijs te hebben.

Is er gedetailleerde info over rijden met aanhangers en de wetgeving daaromtrent?

Jazeker! Kijk eens op deze pagina van Rijksoverheid.nl Hier vindt je alle info en wetgeving en altijd actueel.

aanhangerrijles

Mogelijkheden voor het behalen van het BE rijbewijs.

Er zijn meerdere mogelijkheden om aanhangerrijles te volgen en het BE rijbewijs in bezit te krijgen.

  • U kunt kiezen voor een dagopleiding van 6 uur met een aansluitend examen voor diegene die al over enige (aanhanger) rijvaardigheid beschikt.
  • U kunt kiezen voor de tweedaagse opleiding (2 x 4 uur) met de tweede dag aansluitend een examen.

Mocht u geen idee hebben wat de beste optie voor uzelf is, dan is er een mogelijkheid voor een intake afspraak van 2 uur. Daarna kijken we in overleg met u wat de beste mogelijkheid is. Aansluitend plannen wij in ons reserveringssysteem de rijlessen en via de continu verbinding met het CBR direct het examen.

Voor de prijzen van de BE opleidingen kijkt u op de pagina lestarieven aanhangerrijles. Mocht u vragen hebben dan horen wij het graag. Kijk op onze contactpagina voor alle gegevens.

Team van den Bergh